В днешно време се обръща все по-голямо внимание на пчелите. Усилията през последните години са огромни в опазването на пчелните семейства. Но както всички знаем, независимо от тези усилия, пчелите в световен мащаб намаляват. Което е огромен проблем както за природата и за нейното биоразнообразие, така и за човека. Много пчелари днес виждат в своите пчели нещо повече от селскостопански животни, от които да добиват мед, с който могат да спечелят някакви пари. За съжаление и в този сектор се използват много химикали, с чиято помощ да се опазят пчелните колонии. Но на помощ идва един ферментирал билков екстракт с ефективни микроорганизми и млечно-кисели пробиотични култури. Неговото име е МикроВеда Кеар Апис и е предназначен специално за подобряване на здравословното състояние на пчелните семейства.

Защо здравето на пчелите е под заплаха?

В днешно време има множество фактори, които допринасят за недоброто здраве на пчелите. Една част от тях са:
  • Има прекомерно монокултурно отглеждане в селското стопанство. Оттук се получават периоди на гладуване в пчелните семейства;
  • Ранно косене на ливадите, преди цъфтеж;
  • Използване на силно токсични пестициди;
  • Постоянно нарастващо замърсяване на околната среда;
  • Използване на химикали в грижите за пчелите;
Как тези фактори влияят върху здравето на пчелите? Всички тези фактори отслабват имунната система на пчелите. Така те губят способността си да поддържат здравето на цялото семейство. Пчелите имат няколко зваимосвързани задачи: от една страна да опрашват растенията, а от друга страна произвеждат желани продукти като мед, цветен прашец, прополис, пчелно млечице, перга и восък. А всички тези ценни продукти всъщност са предназначени за пчелната колония: идеалната рецепта за здрава пчелна колония. В кошерът температурата в по-голямата част от годината се поддържа при температура от 35°C и висока влажност. А това са идеалните условия, при които бактериите могат лесно да се размножат и болестите да се разпространят. Ако пчелите са отслабени от пестициди, внесени бактерии и гъбички, или от неприятели като кърлежа вароа и Нозема спорите, то тогава семейството е в риск. Често заради тези причини пчеларите откриват майката и една шепа пчели, които не могат да иззимуват до пролетта. Това е така, защото пчелите се характеризират с това, че когато са болни, те не се връщат в кошера, за да избегнат заразяване на другите пчели.

Как да помогнем на пчелите да бъдат здрави по естествен наичн?

За естествената грижа и укрепване на пчелното семейство, МикроВеда разработи съвместно с био пчеларите билковият екстракт MikroVeda Care Apis. Той се основава на градински билки, ферментирали с Микроведа (органични) микроорганизми. Този подпомогащ пчелите ектракт служи за възстановяване на здравословния баланс на микробиотичния баланс в пчелното семейство, влияещо се от околната среда. Използва  се при справянето с проблеми като: американски и европейски гнилец, нозематоза, както и за стимулиране на майката, повишаване на нейното яйцеснасяне и за подобряване на работата на пчелите работнички (увеличава се добива и качеството на меда). Увеличаване на потомството до 25% през зимно – пролетния период. По време на ферментационния процес по приготвянето са използвани сертифицирани (kbA) билки, като е постигнато 3,5 pH (кисело) , което не позволява развитието на патогенни микроорганизми. Микроведа Кеар Апис е готов за употреба концентрат ,който се разрежда само с чиста нехлорирана вода. Препоръчва  се редовната употреба (два – три пъти месечно ), в непосредствена близост до кошера най-добре профилактично в разреждане 5 до 10 мл. на 1 литър  вода. Когато има проблемен кошер  може и всеки ден да се пръска . С Микроведа Кеар апис не може да бъде предозирано и навредено на пчелното семейство. По този начин патогените около кошера се наутрализират и средата става благоприятна.

В какви дози се използва билковият екстракт?

Микроведа Кеар Апис се дава през пролетта като допълнителна храна на семействата. Добавя се в захарния сироп, като на 1 литър захарен сироп се добавя 10-40 мл.  Кеар Апис. Пролетното подхранване с препарата е много важно за борбата с неозематозата ! Също така стимулира до три пъти повече яйцеснасянето за разлика от нетретираните семейства в кошера. Препоръчва се едно или две пръскания директно върху пчелното семейство преди летежа с чист пулверизатор в разреждане 1 към 1 с чиста нехлориана вода. Добавен във водата за пиене в разтвот от 20мл на 1 литър чиста нехлорирана вода, Кеар Апис увеличава активноста, работоспособноста и медосбора. За есенно (зимно) подхранване на пчелите се се добавя от 10 до 50 мл Микроведа Кеар апис на 1 литър захарен сироп. Във водата за пиене веднъж на 3-4 дни се добавят 20 мл Кеар Апис на 1 литър вода. Зимното подхранване е много важно за оцеляването на пчелното семейство през тежката зима. Засилва съпротивителните сили на пчелите (имунитета). Важно е да се знае, че с продуктът не може да бъде предозирано, т.е. да се навреди на пчелното семейство или на пчеларя. Едно добро решение през пролетта и лятото е вместо да опушвате пчелите с дим, може да ги пръскате с пулверизатор, пълен с вода и билков разтвор в съотношение 1:1, по 40-50 мл на семейство.