През пролетта много често имаме проблеми със сланата. Сланата представлява ледени кристали по растенията и земята в сутрешните часове. Образува се по същия начин като росата през по-топлите нощи, но поради ниските температури замръзва, за да образува тези кристали. От слана най-често страдат овошките през пролетта, които подлъгани от няколко топли дни започват да цъфтят, но след това често се случва да застудее и да падне слана. Сега ще разгледаме как можем да защитим нашите овошки от пролетните слани. Дъждуването се смята за най-ефикасният начин, при който ако е добре направено, се опазват напълно от измръзване цветовете дори при минусови температура (до минус 5 градуса). Практикува се широко в много страни. Важно е, обаче системата ви да е направена от професионалисти, защото можете да съсипите цялата овощна градина. Други овощари и лозари палят бали със слама, в опит да спасят своите земеделски култури. За да предпазите овошките от слани, специалистите препоръчват още да държите мулч, земни покривки и плевели далеч от земята около дърветата. Това е така, защото голата и влажна почва излъчва повече топлина от мулчираната почва. Също така се препоръчва да поливате овошките преди потенциално замръзване. Как да защитим овошките със специализирани препарати против замръзване и слана 1.Стоп Фрийз Препаратът Гроу Плант Стоп Фрийз (Grow Plant Stop Freeze) е разработен да предпазва цветовете на растенията от повреди в следствие на слани. Продуктът съдържа вещества, които защитават от студ (стабилизиращ елемент Бор и най-ефективният натурален противостресов агент алфа-токофенол). Как работи препаратът Стоп Фрийз? Този продукт предпазва растенията от измръзване по време на цъфтеж и през периода на оформяне на плода. Това е иновативна разработка, предлагана под формата на серум. Освен ефективна защита при рязко застудяване, препаратът осигурява хранителни вещества и елементи, подпомагащи цъфтежа и опрашването. Също така работи на клетъчно ниво, като уплътнява клетките и извлича част от водата в тях. При това положение дори при ниски температури не се образуват ледени структури във вътрешността на насаждението. Голямо предимство е възможността препаратът да се доставя и чрез поливане, а не само чрез пръскане. Какви са ползите от употребата на Стоп Фрийз?
  • Защитава от негативните последствия по земеделските култури причинявани от слани.
  • Осигурява на растенията основни градивни единици на протеина.
  • Осигурява важни компоненти за формирането и транслокирането на скорбяла, захари и мазнини. Поддържа баланса на соли и вода в клетката – ключов фактор за по-голяма устойчивост на измръзване.
  • Осигурява градивни елементи на клетъчните стени и енергийни депа. В борбата с измръзването, те повишават плътността на цитоплазмата и здравината на клетъчната стена.
  • Осигурява хумусен фактор, който стимулира производството на антиоксиданти в растенията, които от своя страна редуцират наличието на свободни радикали и предпазват клетката от увреждане.
  • Доставя на растението аминокиселини – мощно средство за повишаване устойчивостта на растенията към стресови фактори, като измръзване, високи и ниски температури, засушаване.
Норми на торене:
КУЛТУРАДОЗАЦЕЛ НА ПРИЛОЖЕНИЕ
Овощни култури250мл/дка разтворени в 50л вода 500мл/дка разтворени в 100л водаПредпазва цветовете от късни пролетни слани
Зеленчукови култури250мл/дка разтворени в 50л вода 500мл/дка разтворени в 100л водаПродукта предпазва младите растения от измръзване
Лозя250мл/дка разтворени в 50л вода 500мл/дка разтворени в 100л водаПредпазва от измръзване зимните очи,пръчките и многогодишните части.
  2.Скудо Терм Скудо Терм (SCUDO THERM) е друг подобен препарат за предпазване от слани. Той се прилага самостоятелно, най-малко 48 часа преди идването на сланите. Дозата за пръскане се прави в съотношение 1-2% (1-2 л/100 л вода). Продуктът не е фитотоксичен и не оставя следи по културите. Този препарат е иновативно решение, което съдържа биоразградим съполимер. След нанасянето му върху растението се образува защитно покритие срещу температурни промени. По същество действието му се основава на точно противоположна стратегия. Защитната мембрана ограничава водните изпарения, което пък намалява вероятността от увреждане при резки разлики в температурите. Скудо Терм се разтваря във вода и се пръска равномерно по надземната част на културите. Важно е да се подчертае, че разтворът трябва да се разнесе равномерно, за да се осигури хомогенно покритие, а от там и перфектна функционалност на продукта. Зеленчуци, овощни – костилкови, семкови, ягода, малини, грозде, тютюн, цветя, декоративни и ароматни растения, тревни площи: 1-2 л. препарат/ 100 л. вода. Как работи Скудо Терм? Целта на препаратът е значително да се намали загубата на вода от изпарения, като растението се защити от внезапни температурни промени и от комбинираното въздействие на вятъра и температурата. Скудо Терм намалява изгарянията, причинени от клетъчна слана, висока температура и дехидратация, причинена от вятър и/или пряка слънчева светлина, което пък спомага да се оптимизират наличните водни ресурси. Бъдете подготвени за капризите на времето!

За поръчки или запитвания може да се свържете с нас на телефон 089 658 5268 или [email protected]