Без достатъчно полезни микроби в телата ни, ние се разболяваме много бързо. Същото е и за растенията. Може би най-полезните гъби за здравето на растенията са група гъби, за които може би вече сте чували, а именно т.н. микоризни гъби. Биоторовете са микроби (полезни бактерии и микроорганизми), които се отглеждат специално за приложение в почвата. Има много микроби, които се използват като биоторове, включително бактерии и гъбички, и най-честото приложение е за подобряване на хранителния статус на културите. Тези продукти се считат от някои за по-устойчива алтернатива на синтетичните торове. Използването на микоризни гъби – гъби, които растат върху корените на растенията – като биоторове става все по-често срещано. Прилагането им като вид тор има смисъл, защото тези гъби растат в корените на растенията и помагат на растенията да получат повече хранителни вещества от почвата. Сега ще разгледаме как да поддържате градината си, за да насърчите полезните гъби в почвата да бъдат възможно най-здрави, защото те вършат много работа за нас в градината. Микоризните гъби живеят в почвата в партньорство с растенията. Благоприятните ефекти на тези гъби са, че те:
 • Намират фосфат и други хранителни вещества и след това ги донасят на растенията
 • Свързват много растения заедно, позволявайки обмен на хранителни вещества между растенията
 • Снабдяват с вода растенията
 • Защитават растенията от гъбични заболявания и други микроорганизми, хранещи се с корени
 • Подобряват структурата на почвата, така че тя да е по-малко уплътнена, с повече пространство за въздух и вода
Ето няколко основни съвети как да поддържате полезните гъбички на вашата почва щастливи, така че да не се налага да купувате инокулант всяка година.
 1. Фосфорен тор. Не използвайте твърде много, особено химически фосфор.
Когато растенията имат достатъчно достъп до разтворим фосфор, те не зависят толкова от микоризни гъби, така че не позволяват появата на гъбични инфекции. Това означава, че използвайки разтворим фосфорен тор, ние се намесваме в начина, по който природата осигурява фосфор на растенията, така че ще трябва да поемем работата на гъбите и да продължим да наторяваме растенията си всяка година. Дори пресният оборски тор може да доведе до свръхпредоставяне на фосфор. Добавяйки каменен фосфат обаче е добре, защото е неразтворим – всъщност трябва да се обработва от микроби като тези полезни гъби, за да могат растенията да го използват най-ефективно.
 1. Други торове. Освен фосфора, прекомерното торене като цяло може да инхибира микоризните гъби, така че е добре да се наторява само по малко.
Твърде многото азот е следващият голям проблем след фосфора, а сярата също е друг голям проблем. Много почви са с недостиг на сяра, но ако използваме калиев сулфат (съдържа около 18% сяра), това ще бъде по-малко вредно за гъбичките, отколкото обикновената сяра (90% сяра), която е много по-разтворима.
 1. Органичен тор. Една от причините, поради които органичните торове са хубави, е, че са склонни да бъдат или каменни торове (като каменен прах), които се отделят бавно и следователно няма да причинят толкова много проблеми, или са широкоспектърни биологични, които доставят само малки количества от много различни хранителни вещества и следователно няма да доставят излишно нито едно хранително вещество.
 2. Пестициди. Фунгицидите убиват гъбичките, така че използването им може да навреди на микоризните гъби. Но също и хербицидите, инсектицидите и другите пестициди.
Еднократното пръскане на пестицид няма да унищожи цялата ви гъбична мрежа, но многократните приложения ще убият по-голямата част от живота на микробната почва.
 1. Мулчиране. Поддържането на постоянен мулч от листа, слама и може би малко дървесни стърготини ще осигури защита и местообитание за гъбичките.
Използването на твърде много дървесни стърготини ще насърчават гъбичките. Ето защо може да ги използваме около дървета и храсти, които искат почва, доминирана от гъбички. Живият мулч (почвопокриваща или покривна култура) също е полезен, за да даде на полезните гъби повече растения, с които да си партнират.
 1. Разнообразие. Микоризните гъби се възползват от наличието на други микроби наоколо, включително полезни бактерии. Така че докато компостът не осигурява самите гъби, той ги поддържа, както и използването на компостен чай и ефективни микроорганизми.
Разнообразието на растенията също е от полза, което е една от причините, поради които сеитбообращението може да бъде полезно и защо оставянето на някои плевели и диви зони също е полезно.
 1. Вода. Подобно на нас, гъбите се нуждаят от вода, но те също се нуждаят от въздух, така че ако почвата ви е толкова влажна, че няма достатъчно въздух, гъбите ще страдат.
Но дори ако почвата ви е просто постоянно влажна, това също е проблем, защото гъбичките няма да имат причина да търсят по-дълбоко в почвата за влага. Сблъскваме се със същия проблем с корените на растенията. Искаме корените и гъбите да се разпространят и да слизат, така че трябва да оставим почвата да изсъхне малко между поливанията.
 1. Обработка. Обработката, оран и двойно копаене ще нарежат гъбите ви на парчета. Понякога може да е полезно да направите едно от тях, когато за първи път създавате градина, но в дългосрочен план е по-добре да ги ограничите само когато ползите надвишават минусите, които може да са от време на време, а може и никога. Понякога те са полезни за леко включване на покривна култура или контрол на плевелите, но в противен случай по-малкото нарушаване на почвата обикновено е по-добро.
 2. Други нарушения на почвата. Отстраняването на горния почвен слой е пагубно за гъбичките. Уплътняването също е вредно, както и ерозията. Във ферма обикновено има повече бактерии, отколкото гъби по отношение на биомаса (тегло). В гората има 5, 10, 100, дори 1000 пъти повече гъбична биомаса от бактериите!
Основните причини за тази голяма разлика са липсата на обработка/оран, уплътняване и ерозия в гората, плюс липсата на пръскани пестициди и растителните видове, които растат там.